Tuin

Bonsai boom verzorgen: alles wat je moet weten over deze miniatuurboom

Ben jij ook dol op het uiterlijk van de bonsai boom? De bonsai boom staat bekend als kleine meesterwerken van de natuur. De boom bestaat al eeuwenlang en het verzorgen van de boom is een kunst op zich. Met de juiste verzorging kan een bonsai boom erg oud worden, maar hoe moet je een bonsai boom verzorgen?

Wat is een bonsai boom?

De naam bonsai betekent in het Japans letterlijk ‘boom in pot’. Het kweken van de bonsai boom wordt gezien als een kunstvorm, waarbij alles draait om de natuurlijke vorm en schoonheid. Ondanks dat veel mensen denken dat de bonsai bomen genetisch worden gemanipuleerd, is dit zeker niet het geval. Het kleine formaat van de  bonsai bomen worden met speciale training- en snoeitechnieken bereikt. 

Symbolische betekenis bonsai boom

Bonsai bomen dragen een diepe symbolische betekenis met zich mee. De boompjes staan voor balans, harmonie, geduld en doorzettingsvermogen. In veel culturen worden ze zelfs gezien als symbool van voorspoed en geduld. 

Bonsai boom verzorging

Een bonsai boom voor binnen en een bonsai boom voor buiten hebben beide een andere verzorging nodig. Dit komt doordat de binnen bonsai boom een ander type bonsai is dan de buiten bonsai. Over het algemeen beschikt de bonsai boom altijd over 

plant

Wanneer we kijken naar de bonsai boom voor binnen, dan dien je deze op de volgende manier te verzorgen:

Water geven
Het is belangrijk om je bonsai boom regelmatig water te geven. Hoeveel water je aan de bonsai moet geven is afhankelijk van de soort bonsai, de grootte van de pot en de omstandigheden van de omgeving. 


De grond van de bonsai dient vochtig te zijn, maar niet doorweekt. Controleer regelmatig de vochtigheid van de grond en geef water als de bovenste laag van de grond droog aanvoelt.

Voldoende licht
Het is belangrijk dat je bonsai voldoende licht krijgt, zonder dat het wordt blootgesteld aan direct zonlicht. Plaats je bonsai daarom op een lichte plek, maar vermijd daarbij wel altijd de hete middagzon. Je kunt over het algemeen het beste kiezen voor een vensterbank op het zuiden.

Snoeien
Wil je de mooie vorm van de bonsai behouden? Dan ontkom je er niet aan om regelmatig te snoeien. Door te snoeien kun je de vorm en grootte van de bonsai het beste behouden. Bovendien stimuleert regelmatig snoeien de groei van bladeren en nieuwe takken.

Verpotten
Een ander belangrijk aspect is het verpotten van de bonsai bomen. De bonsai bomen dienen om de paar jaar worden verpot, zodat de wortels kunnen verjongen en de grond ververst wordt. Je kunt gebruikmaken van een speciale bonsai grond die goed draineert. 

Voeding

Bonsai bomen hebben extra voedingsstoffen nodig. Dit komt doordat ze in kleine potten groeien. Kies daarom voor speciale bonsai meststoffen en volg de instructies op de verpakking hiervan. 

Bonsai boom voor binnen of buiten

Een populaire vraag onder de bonsai liefhebbers is of de bonsai binnen of buiten moet staan. Hierop is niet direct een eenduidig antwoord te geven. Het is namelijk afhankelijk van het soort bonsai of je hem het beste binnen of buiten kan plaatsen:

  • Binnen bonsai
    De bonsai die binnen staan zijn over het algemeen tropische en subtropische soorten. Voorbeelden hiervan zijn de Chinese Iep of de Ficus. Deze soorten kunnen het beste worden binnen gehouden.

  • Buiten bonsai
    De buiten bonsai hebben alle seizoenen nodig om goed te kunnen groeien. Voorbeelden van buiten bonsai bomen zijn Inheemse soorten, zoals de jeneverbes of de Japanse esdoorn. Deze soorten gedijen het beste in de buitenlucht. 


Tijdens het verzorgen van de bonsai is het belangrijk dat je geduldig en aandachtig te werk gaat. Over het algemeen hangt er een verzorgings kaartje aan het soort bonsai boom. Houdt je vooral aan deze voorschriften, want elke bonsai heeft zijn eigen specifieke behoeften. 

Duurste bonsai boom

Wist je dat de duurste bonsai boom verkocht is voor een bedrag van $1,3 miljoen? Deze eeuwenoude bonsai is verkocht op de Internationale Bonsai Conventie in Takamatsu, Japan. Dit prachtige exemplaar is hiermee ook direct de duurste bonsai boom die ooit verkocht is. 

Een ander voorbeeld is de Japanse witte den. Deze bonsai is maar liefst 400 jaar oud en heeft de atoombom op Hiroshima in 1945 overleefd. De bonsai boom is uiteindelijk geschonken aan het National Bonsai & Penjing Museum in Washington. De exacte waarde is niet duidelijk omdat het door het museum op een onschatbare waarde is geschat.

Foto van Alan
Alan

Mijn naam is Alan en ik schrijf graag over uiteenlopende onderwerpen. Van technologie en wetenschap tot lifestyle en actualiteiten, ik vind het fascinerend om diep in een thema te duiken en complexe informatie op een heldere manier over te brengen. Schrijven is voor mij een manier om kennis te delen, anderen te inspireren en mezelf continu te blijven ontwikkelen. Ik streef ernaar om informatieve en boeiende artikelen te creëren die niet alleen informeren, maar ook aanzetten tot nadenken. Met een kritische blik en een passie voor taal blijf ik altijd op zoek naar nieuwe verhalen om te vertellen.

Delen