Hoe en wanneer snoei je een beukenhaag voor het beste resultaat?
Een beukenhaag, ook wel een Fagus Sylvatica of Atropurpurea genoemd, is een prachtige en onderhoudsvriendelijke haagsoort. Deze haagsoort biedt het gehele jaar door privacy en structuur in je tuin. Om ervoor te zorgen dat de beukenhaag gezond en dicht gehouden blijft, is het belangrijk om hem regelmatig en op de juiste manier te snoeien.
Het maakt hierbij niet uit of het gaat om een jonge haag of een oude haag, het is belangrijk om rekening te houden met de specifieke seizoenen en weersomstandigheden.
Wanneer een beukenhaag snoeien?
Bij het snoeien van een beukenhaag is het belangrijk om rekening te houden met de juiste momenten. Het beste seizoen om je beukenhaag te snoeien is eind juni (na de groeiperiode in het voorjaar) of eind september (voor de winterrust).
Eind juni is het ideale moment voor de eerste snoei van het jaar. Dit komt doordat de haag na deze snoeibeurt compact en vol blijft. In september kun je het beste kiezen voor een tweede snoei, waardoor je de haag het beste in vorm kunt houden tijdens de winter.
Het is belangrijk om niet te snoeien tijdens de vorst. Dit komt doordat er in dit geval open snoeiwonden ontstaan, die kunnen bevriezen en de haag kunnen beschadigen.
Hoe snoei je een beukenhaag?
Een beukenhaag snoeien kun je tijdens een aantal makkelijke stappen uitvoeren. Volg de volgende stappen voor een gezonde en mooie beukenhaag:
- Gebruik scherp en schoon snoeigereedschap
Het is belangrijk om te kiezen voor een heggenschaar of snoeischaar voor jonge of normale hagen. Kies voor een takkenschaar bij de dikkere takken. - Snoei licht taps (breder onderaan dan bovenaan)
Snoei licht taps zodat het licht alle delen van de haag kan bereiken. Hierdoor voorkom je kale plekken aan de onderkant van de haag. - Verwijder uitstekende takken en knip gelijkmatig
Verwijder uitstekende takken en knip de uitstekende takken gelijkmatig. Hierdoor bevorder je de strakke vorm en dichte vertakking. - Snoei niet te diep
Het is belangrijk om alleen de jonge scheuten terug te knippen. Op deze manier heeft de haag voldoende energie om zichzelf te verjongen.
Jonge beukenhaag snoeien
Wil je een jonge beukenhaag snoeien? De jonge beukenhaag heeft vooral in de eerste jaren enkel een lichte snoei nodig. Snoei de beukenhaag lichtjes terug, zodat vertakking gestimuleerd wordt.
Knip in de eerste twee jaar enkel de topjes af om de groei in de breedte te kunnen bevorderen. Zorg daarbij dat de beukenhaag van onderen breed blijft. Hierdoor zorg je ervoor dat het licht goed doordringt.
Oude beukenhaag drastisch snoeien
Wil je een oude beukenhaag drastisch snoeien? In dit geval is het belangrijk dat je zorgvuldig te werk gaat. De beste tijd voor een drastische snoei van de oude beukenhaag is eind februari tot begin maart, voordat het groeiseizoen van de beukenhaag begint.
Knip de haag tot op het oude hout terug. Het is hierbij belangrijk om altijd enkele knoppen of kleine takjes te laten staan voor de hergroei van de haag. Het is daarbij aan te raden om de haag gefaseerd te snoeien. Begin de ene kant van de haag in het ene jaar en de andere kant van de haag in het andere jaar. Hierdoor voorkom je dat de haag te veel verzwakt.
Beukenhaag snoeien winter
Wil je jouw beukenhaag snoeien bij nat weer of in de winter? Dit kun je het beste niet doen. Zeker bij nat weer of vorst kan snoeien schade toebrengen aan de takken. Je kunt het beste beginnen in de vroege lente, eind februari of begin maart.
Rode beukenhaag snoeien
Wil je de rode beukenhaag snoeien? In dit geval dien je dezelfde methode aan te houden als de groene haag. Doordat de Fagus sylvatica ‘Atropurpurea’ over het algemeen een sierlijke uitstraling heeft, is een lichte snoei vaak mooier. Hierdoor kun je de natuurlijke vorm van de rode haag behouden.
Is een beukenhaag snoeien met kettingzaag verstandig?
Voor het snoeien van een beukenhaag kun je ook gebruikmaken van een kettingzaag. Dit wordt vooral gekozen bij de snoei van een verwilderde haag met dikke takken. Of het verstandig is, hangt af van je kettingzaag skills natuurlijk. Het is in ieder geval belangrijk om voorzichtig te werk te gaan, zodat je de haag niet beschadigt tijdens de snoei.
Mijn naam is Alan en ik schrijf graag over uiteenlopende onderwerpen. Van technologie en wetenschap tot lifestyle en actualiteiten, ik vind het fascinerend om diep in een thema te duiken en complexe informatie op een heldere manier over te brengen. Schrijven is voor mij een manier om kennis te delen, anderen te inspireren en mezelf continu te blijven ontwikkelen. Ik streef ernaar om informatieve en boeiende artikelen te creëren die niet alleen informeren, maar ook aanzetten tot nadenken. Met een kritische blik en een passie voor taal blijf ik altijd op zoek naar nieuwe verhalen om te vertellen.