Kersenboom

Kersenboom snoeien: de beste technieken voor een mooie boom

Een kersenboom is een prachtige boom voor in iedere tuin. De boom is niet alleen prachtig, maar geeft ook het hele jaar door heerlijke vruchten. Het is hierbij natuurlijk wel belangrijk om de boom gezond te houden, zodat je de oogst kan verbeteren. Hoe kun je een kersenboom het beste snoeien en wanneer kun je dit het beste doen? Wij leggen het je allemaal uit! 

Kersenboom snoeien, wanneer?

Het is belangrijk dat een kersenboom op het juiste moment gesnoeid wordt. Op deze manier voorkom je dat er schades of ziektes voorkomen aan de boom. De beste tijd om een kersenboom te snoeien is direct na de oogst, in de late zomer (juli-september). Dit voorkomt infecties, zoals loodglans, en helpt de boom om sneller te kunnen herstellen. 

Wanneer je de kersenboom in de winter snoeit, dan zijn ze gevoelig voor ziektes die via snoeiwonden kunnen binnendringen. In de winter genezen snoeiwonden namelijk een stuk langzamer. Dit zorgt ervoor dat het risico op infecties verhoogd wordt. 

Kersenbloesems

Hoe een kersenboom snoeien?

Het is afhankelijk van de leeftijd en de staat van de boom hoe de kersenboom het beste gesnoeid kan worden. 

  1. Jonge kersenboom snoeien
    Heb je een jonge kersenboom? In dit geval draait het snoeien voornamelijk om het vormen van een sterke basisstructuur. Dit kun je doen door 3 tot 5 takken te laten staan voor de basisstructuur. Daarbij is het belangrijk om het waterlot van de bomen te verwijderen. Hierdoor voorkom je dat de boom te veel energie verspilt na de snoei.

    Kies er daarbij voor om kruisende takken weg te halen. Hierdoor bevorder je een betere luchtcirculatie in de open kroon.

  2. Volwassen kersenboom snoeien
    Heb je een volgroeide kersenboom? In dit geval kun je de boom snoeien om de vruchtkwaliteit te verbeteren en de boom gezond te houden. Snoei hierdoor regelmatig, waarbij je dode, zieke en beschadigde takken verwijderd.


    Zorg tijdens het snoeien dat de boom zijn open vorm behoudt, zodat het zonlicht de vruchten goed kan bereiken. Doordat de oude en dikke takken verwijderd zijn, zal de groei van nieuwe, vruchtbare scheuten bevorderd worden.

  3. Verwaarloosde kersenboom snoeien
    Heb je een verwaarloosde kersenboom? In dit geval zal de boom veel verwilderde takken hebben en weinig vruchten. Bij het snoeien van een verwaarloosde kersenboom is het belangrijk om maximaal ⅓ van de takken per jaar te snoeien. Hierdoor zorg je ervoor dat de boom niet te veel verzwakt. 

    Begin bij het snoeien met het verwijderen van de zieke of dode takken. Bovendien is het belangrijk om de kroon geleidelijk uit te dunnen, over meerdere seizoenen.

Hulpmiddelen voor het snoeien van je kersenboom

Wil je jouw kersenboom snoeien? Dan kun je ook kiezen voor een kersenboom snoeien filmpje of een kersenboom snoeien tekening. Online zijn er een aantal handige hulpbronnen die je kunnen helpen bij het snoeien van je kersenboom. 

Tips voor een gezonde kersenboom

Tijdens het snoeien is het belangrijk dat je kiest voor scherp en schoon gereedschap. Desinfecteer het gereedschap goed, zodat je schone sneden kan maken en infecties voorkomen kunnen worden. 

Bescherm daarnaast ook de snoeiwonden. Dit kun je doen door de grotere wonden af te dekken met een wondafdekmiddel, als extra bescherming tegen ziektes. Voed daarbij de boom regelmatig met organische mest om de groei te kunnen stimuleren. 

Een heel belangrijke stap is om de kersenboom regelmatig te controleren op ziektes zoals bacteriënkanker of loodglans. Deze ziektes kunnen voornamelijk optreden na het snoeien.

Een mooie kersenboom behouden

Het snoeien van een kersenboom is belangrijk om een mooie en gezonde boom te behouden. Door de kersenboom goed te onderhouden, kun jij zorgen voor een goede oogst. Het maakt niet uit of je een volwassen boom of een jonge boom gaat snoeien, het is belangrijk dat je altijd op de juiste manier te werk gaat. 

Foto van Alan
Alan

Mijn naam is Alan en ik schrijf graag over uiteenlopende onderwerpen. Van technologie en wetenschap tot lifestyle en actualiteiten, ik vind het fascinerend om diep in een thema te duiken en complexe informatie op een heldere manier over te brengen. Schrijven is voor mij een manier om kennis te delen, anderen te inspireren en mezelf continu te blijven ontwikkelen. Ik streef ernaar om informatieve en boeiende artikelen te creëren die niet alleen informeren, maar ook aanzetten tot nadenken. Met een kritische blik en een passie voor taal blijf ik altijd op zoek naar nieuwe verhalen om te vertellen.

Delen